Bronhopneumonia – cauze, simptome, evolutie, tratament

Posted on 18 Iunie 2012

0


Bronhopneumonia

Bronhopneumonia este o afectiune pulmonara acuta care apare mai frecvent la copii, batrani, persoane diagnosticate cu insuficienta cardiaca, diabet zaharat, nefrita cronica, neoplazii, etc.  sau care au urmat tratamente pe baza de corticoterapie si citostatice.

Bronhopneumonia

Bronhopneumonia – afectiune pulmonara acuta

Denumirea de bronhopneumonie  vine de la faptul ca aceasta boala afecteaza bronsiolele (bronhiile mici), iar daca nu este tratata la timp ea poate evolua spre pneumonie lobara, afectand intregul lob pulmonar.

Agentul patogen este reprezentat de germenii saprofiti ai cailor respiratorii: stafilococ, streptococ, pneumococ, etc.

In cele mai multe cazuri bronhopneumonia este declansata de gripa, tuse convulsiva sau un traumatism localizat la nivelul aparatului respirator.

Cauze ale bronhopneumoniei

Cauze favorizante: modificarile bruste de temperatura, bronchopneumonia fiind mai des intalnita in anotimpul rece.

Cauze predispozante: astm bronsic, inhalare de fum sau gaze toxice, persoanele imobilizate prea mult la pat, insuficienta cardiaca, etc.

Simptome

Simptomele in bronhopneumonie variaza in functie de varsta dar si de cat de avansata este infectia. La copii de exemplu simptomele sunt clare, in timp ce la varstnici uneori abia daca se pot sesiza.

Bronhopneumonia este caracterizata in primul rand de dispnee manifestata prin respiratie superficiala datorita faptului ca centrul respirator este afectat. Tusea este la inceput seaca iar mai tarziu apar si expectoratiile insotite de sputa muco-purulenta.

Alte simptome:

-stare generala alterata

-dureri toracice

-dureri musculare

-cianoza extremitatilor

-leucocitoza – creste numarul de leucocite

-la examenul radiologic se remarca prezenta unor umbre de dimensiuni reduse

 

Evolutie

Bronhopneumonia tratata dureaza intre 7-10 zile, iar cea fara tratament poate dura 2-3 saptamani.  In unele cazuri pot apare recidivele, identice cu cele din pneumonie. Alteori bronhopneumonia are o evolutie supraacuta, cu dispnee accentuata, cianoza intensa si febra ridicata.

Anunțuri
Posted in: Sanatate